Вже досить довгий час у суспільстві обговорюється питання притягнення до відповідальності ухилянтів, які незаконно виїхали під час повномасштабного вторгенння закордон. Експерт розповів, чому повернути їх в Україну достантьо складно.

Виїзд за кордон, скріншот

Колишній радник міністра внутрішніх справ Володимир Мартиненко пояснив, чому влада досі не створила механізм, який забезпечить примусове повернення незаконних біженців з-за кордону.

Фахівець зазначає, що на практиці важко довести підробні діагнози без пристуності самих ухилянтів.

Інцидент на кордоні, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз

Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат

Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все

Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили

У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах

Показати ще

"Беремо простий приклад - справа по відсутність кінцівки. Для того, щоби перевірити, чи є у людини ця кінцівка, на неї треба подивитися вживу. А коли людини немає в країні, як це фізично зробити? Доводити, що у людини дійсно чогось немає - то ніхто нікому нічого доводити не буде. І це дещо нездорова ситуація", - зазначив він.

Виїзд за кордон. Фото: скриншот Youtube

Володимир Мартиненко пояснює, що українські владі зараз не потрібно виловлювати зрадників закордоном, а варто сконценрувати усі зусилля, над перекриттям лазівок, якими користуються ухилянти.

Фахівець зазначає, що процес екстрадиції - це ціла складна процедура, прописана міжнародними юридичними нормами. Жодна європейська країна не має права видавати особу, без рішення суду.

суд,фото: google

Тим паче біженці користуються закордоном особливим захистом та вони отримуютьдержавну допомогу.

"На Заході це так не працює і мені б не хотілося, щоб ми заходили в ситуацію, коли ми лякаємо і без того наляканих наших громадян, які тікали від війни", - наголосив колишній радник міністра внутрішніх справ, додавши, що ухилянтів дійсно треба карати.

Нагадаємо, портал Знай інформував, коли українцям можуть скасувати бронювання від мобілізації: є 16 випадків

Раніше на порталі Знай повідомлялося, ніяких обмежено придатних: в Україні змінять підхід до мобілізації

Також наш портал інформував, кому "світить" в'язниця, а кому - штраф: адвокатка нагадала про покарання за ухилення від мобілізації