В умовах напруженої військової обстановки в Україні деякі університети вживають незвичайних заходів, надаючи чоловікам можливість уникнути мобілізації.

Наприклад, Київський університет культури стає піонером цієї практики, приймаючи нових студентів без проведення вступних іспитів. Такі освітні установи виявляють гнучкість, усвідомлюючи кінцеву мету абітурієнтів.

Журналісти Bihus.Info провели експеримент, впровадивши свого співробітника до Київського університету культури з метою розкрии, як виш реагує на заяви тих, хто не прагне здобути освіту, а шукає притулку від мобілізації.

"Попри те, що навчальний рік вже давно почався, набір майбутніх студентів сюди триває досі. В рекламних дописах університет пропонує "вступ за 2 години", "онлайн навчання" та безліч спеціальностей на вибір" , — йдеться у розслідуванні.

Розслідування так само показало, що проблема ухилення від військової служби, використовуючи навчання у виші як виправдання, не обмежується одним лише Київським університетом культури. Останнім часом подібні ситуації стають все більш поширеними у різних навчальних закладах.

Популярні новини зараз

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Дистанційне навчання, скріншот: Youtube

Проте у вересні у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який може змінити правила гри. Якщо він пройде, студенти, які вирішили отримати другу вищу після 30 років, можуть втратити свій захист від мобілізації. І тоді Київський університет культури, можливо, зіткнеться із новими викликами – від курсантів до законодавців.

Ця тенденція несе негативні наслідки для освітньої системи та викликає суспільне обговорення щодо етичності таких практик. Із законопроектами, які передбачають зміни у можливості відстрочення, які приймаються або розглядаються у Верховній Раді, українці очікують подальших змін у системі призову та відстрочок від військової служби.

Нагадаємо, на Київщині спустять 5 млн доларів на реконструкцію покинутої будівлі: коли дітям не вистачає укриттів і шкіл збудують ЦНАП

Раніше ми писали про те, що бив ногами і душив ремінцем: патрульні у Києві відібрали собаку у господаря

Як повідомляв Знай.ua, має бути запас: українців попередили перед можливим обстрілом