В умовах військового стану та загальної мобілізації в Україні, через повномасштабну війну, діють обмеження на виїзд за кордон для чоловіків призовного віку.

Але ці обмеження поширюються на 17-річних хлопців? Про це у коментарі виданню "Факти ICTV" розповів адвокат Ростислав Кравець.

Виїзд за кордон, скріншот

Наприкінці 2022 року уряд змінив порядок військового обліку – тепер ставати на облік потрібно з 17, а не з 16 років, як було раніше. Водночас, обмеження на виїзд за кордон діють для громадян віком 18-60 років.

Тож формально 17-річні юнаки мають повне право виїжджати за межі України. Однак на практиці трапляються випадки, коли прикордонники через нові правила військкоматів не пропускають таких осіб.

Популярні новини зараз

ТЦК посилюють правила перевірок військовозобов'язаних

Небезпечні дати, містична мета путіна, і що буде на фронті: огляд пророцтв відомих провидців на зиму 2024

Ухилянтам скасовують куплені відстрочки: чоловіків чекають масові перевірки

Будуть призвані у двох випадках: нові правила мобілізації чоловіків старше 50 років

Показати ще

"Тобто прикордонники намагаються застосовувати до осіб, яким ще не виповнилося 18 років, обмеження щодо виїзду за кордон. Фактично з 16 років хлопець має перебувати на військовому обліку. Інакше прикордонники можуть не випустити таку особу за кордон”, - пояснює юрист Ростислав Кравець.

Виїзд за кордон, скріншот

Він радить у таких випадках наполягати на своїх законних правах та вимагати можливості зв'язатися з військкоматом для з'ясування статусу в режимі реального часу. Мобілізація триває лише для громадян, яким виповнилося понад 27 років.

Нагадаємо, обстріли та жорстка мобілізація:астролог про "гострі" подіях грудня

Як повідомляв "Знай.uа", радник керівника ВП Лещенко після музичної тусовки закликає мобілізувати молодих хлопців

Знай.uа писав, війназнов може вийти за межі Сходу та Півдня: коли це може статися