Виявилось, що на території України використовують сотні тисяч камер китайських компаній Hikvision та Dahua. Багато хто вірить у різні "теорії змов", проте насправді існує ймовірність того, що інформація з цих камер може потрапляти на сервери виробника.

Про це стало відомо завдяки розслідуванню та матеріалам "Схем".

Розслідування по китайських камерах, скріншот: "Схеми"

Відомо, що компанії Hikvision та Dahua в Україні внесені до списку "міжнародних спонсорів війни", проте китайські системи відеоспостереження не заборонені до продажу та продовжують функціонувати по всій Україні.

Hikvision виробляє приблизно 20% від усіх камер відеоспостереження у світі, Dahua – 10% від усіх виробів. Пристроями цих виробників масово користуються в усьому світі: у самому Китаї, росії, США, країнах ЄС тощо. В Україні їх – сотні тисяч. Їх встановлюють як державні підприємства та приватні компанії, так і пересічні українці.

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Розслідування по китайських камерах, скріншот: "Схеми"

Журналісти разом із фахівцями провели експеримент із пристроями та з'ясували, що старі моделі можуть бути більш вразливими до атак хакерів - злом пристрою 2015 року виробництва зайняв близько 15 хвилин. Натомість камеру, виготовлену у вересні 2023 року, на відміну від старих пристроїв, більш захищено.

Розслідування по китайських камерах, скріншот: "Схеми"

За словами фахівців, під час масованої російської атаки 2 січня 2023 року правоохоронці виявили камери у столиці, встановлені на приватних будинках, які транслювали роботу української ППО. Джерела в правоохоронних органах кажуть, що одна з камер - це Hikvision 2016 виробництва, яка працювала повністю на "рідному" китайському програмному забезпеченні.

За час повномасштабного вторгнення, за даними СБУ, їм удалося заблокувати понад 10 тисяч камер відеоспостереження, які російські спецслужби могли використати для шпигунства.

У той же час через давню і тісну співпрацю Китаю та росії існує ризик передачі в росії інформації з китайських пристроїв, якими масово користуються. На думку експертів, Китай здатний використовувати свої технології для передачі відомостей Росії.

"Технічна сторона питання - це експертиза фахівців. Але, згідно з побоюваннями профільних організацій в Італії, Британії, США тощо, така можливість у китайців є. Також для цього існує договірна основа - встановлення "військового побратимства" між КНР та рф відповідна інфраструктура - присутність представництва Міністерства державної безпеки Китаю в Москві", - заявив один із експертів.

Нагадаємо, скандальний власник онлайн-казино Favbet Андрій Матюха напуватиме депутатів і Кабмін .

Раніше повідомлялося, "Вони думають про це багатство": співак пояснив, як ДБР знайшли квартиру, де затримали Романа Гринкевича .

Також, Держфінмоніторинг підбив підсумки роботи за рік: боротьба з агресором та протидія відмиванню брудних грошей .