У перші шість місяців 2024 року було передано близько 12 тисяч ухвал про штрафи за порушення військового обліку та мобілізаційного законодавства. Це стільки ж, скільки за минулий рік. Штрафи передано до виконавчих органів, де їх можуть накласти на боржників, а також заарештувати їхнє майно.

Багатьох чоловіків турбує, чи можуть у них забрати, наприклад, квартиру за несплачені штрафи. Давайте розберемося, за яких умов це можливо.

Багатоповерхівка. Фото: Блог про самостійні подорожі.
Багатоповерхівка. Фото: Блог про самостійні подорожі.

Як і коли накладаються штрафи?

Все починається із складання протоколу про порушення за статтями 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). З 19 травня 2024 року протокол може бути складений без присутності порушника, якщо його викликали, а він не прийшов без поважних причин.

Якщо порушника не викликали, протокол не складають, а матеріали передають для складання ухвали про штраф. У цьому випадку порушнику також мають повідомити про дату та місце складання постанови.

Популярні новини зараз

Курс долара кине у розпач: вже затвердили

Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень

Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими

ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації

Показати ще

Якщо порушник не з'явився без поважних причин, ухвала може бути складена без її участі. При цьому важливо, щоб порушника повідомили про процедуру. Порушення процедури може стати підставою для скасування штрафу у суді.

Візит до ТЦК, скріншот: Facebook

Розмір штрафів

З 19 травня 2024 року штрафи за порушення зросли. Наразі вони можуть становити від 17 000 до 25 500 гривень. Раніше штрафи були в межах 3400–5100 гривень. При цьому враховується розмір штрафу на момент порушення, а не на момент винесення ухвали.

Що робити, якщо штраф уже призначено?

Якщо процедуру накладення штрафу було порушено (наприклад, повідомлення було надіслано не вчасно), порушник має шанс оскаржити штраф у суді. Це потрібно робити якнайшвидше.

Якщо штраф вже призначено і процес щодо нього відкритий, можливо, його буде збільшено. Штраф може бути подвоєний, а до нього додадуть 10% виконавчого збору.

Якщо штраф було призначено з порушеннями, можна подати до суду позов про відміну постанови та поновлення пропущеного процесуального строку. Це допоможе уникнути додаткових штрафів та зборів.

Нагадаємо, одеська чиновниця зробила вибір на користь чоловіка-ухилянта: діти залишилися без матері

Раніше ми писали про те, що повістки тепер виглядають інакше: Кабмін затвердив новий зразок

Крім того, Знай.ua повідомляв, пенсіонерів почнуть викликати до ТЦК