Якщо почався обстріл, і ви почули віддалені звуки пострілів або гуркіт вибухів, потрібно негайно вживати заходів, щоб убезпечити себе. Ось що важливо знати та робити у такій ситуації.

Коли ви чуєте свист снаряда (таке шарудіння в повітрі) і через 2-3 секунди лунає вибух, одразу ж падайте на землю. Це перший і найважливіший крок. Не панікуйте! Залишайтеся спокійними і швидко огляньтеся навколо, щоб знайти більш надійне укриття.

Ракетний обстріл / фото: Reuters

Найбезпечнішими місцями для укриття під час обстрілу вважаються:

  • Спеціально обладнані бомбосховища. Це найкраще місце, якщо воно поряд.
  • Метро чи підземні переходи.
  • Канави, траншеї чи ями. Якщо ви знаходитесь на відкритій місцевості, вони можуть стати вашим укриттям.
  • Широкі бордюри або огорожі. Вони можуть дати вам мінімальний захист від уламків.
  • Оглядові ями на автосервісах або дуже великі підвали під старими капітальними будинками.

Якщо поблизу немає укриттів, найкраще просто лягти на землю та закрити голову руками. Це знизить ризик отримання поранень від уламків.

Популярні новини зараз

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни"

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Показати ще

Обстріл на вулиці / фото: Нацполіція України

Що не можна робити

Не намагайтеся сховатися:

  • Поряд з технікою, яка може містити паливо чи вибухові речовини.
  • У будинках з великими скляними вікнами – уламки можуть завдати серйозних поранень.
  • Водні об'єкти (річки, ставки, фонтани) також небезпечні - вибух може створити сильний гідроудар, що призводить до травм.
  • Підвали житлових будинків панельного типу теж не підходять, оскільки під час обвалення будинку виходи з підвалу можуть бути заблоковані.

Укриття - фото fakty

Якщо ви на вулиці

Якщо обстріл застав вас на вулиці, негайно ляжте на землю. Намагайтеся притиснутися до якогось виступу, наприклад, бордюру або бетонної конструкції, і накрийте голову руками. Це важливо, тому що снаряди зазвичай вибухають у верхньому шарі ґрунту, і уламки летять на висоті 30-50 см від землі.

Якщо ви у транспорті

Якщо ви перебуваєте в транспорті (наприклад, у маршрутці або трамваї) і починається обстріл, вимагайте негайної зупинки. Вийдіть з транспорту і відійдіть подалі від дороги, особливо від багатоповерхівок та промислових об'єктів, і знайдіть укриття. Якщо ви в автомобілі, одразу зупиняйтеся, залишайте машину та шукайте найближче укриття.

Якщо ви у будівлі

Якщо обстріл почався, коли ви перебуваєте в будівлі, негайно спустіться в підвал. Якщо підвал недоступний, зайдіть до сусідів першому поверсі. Чим нижче ви спуститеся, тим безпечніше. Не підходьте до вікон, особливо якщо почули вибух поряд.

Якщо обстріл застав вас зненацька, йдіть у кімнату, віддалену від напрямку обстрілу, і приляжте або присядьте біля стіни, що несе. Заклейте вікна скотчем або забарикадуйте їх важкими предметами, щоб захиститися від осколків скла.

проліт ракети над Україною

Якщо ви у приватному будинку

У приватних будинках можна використовувати льох як укриття, але майте на увазі, що його може завалити. Тому заздалегідь залиште на видному місці будинку інформацію про ваше місцезнаходження та розташування льоху на випадок обстрілу.

Що взяти з собою в укриття

Якщо є час, візьміть із собою телефони, запас води та документи. Це важливо бути на зв'язку і мати необхідні ресурси.

Після закінчення обстрілу

Після того, як обстріл закінчився, не поспішайте залишати укриття. Зачекайте близько 10 хвилин, щоб переконатися, що небезпека минула. Потім обережно підніміться та уважно огляньте місцевість навколо. Рухайтеся повільно, ставлячи ноги лише на вільну від уламків поверхню. Не піднімайте з землі ніяких незнайомих предметів – вони можуть бути вибухівками.

Київ, українці, фото із соцмереж

Додаткова інформація для киян

Для мешканців Києва доступна карта укриттів на випадок надзвичайних ситуацій, таких як обстріл. Будьте пильні та заздалегідь продумайте, де можна сховатися у разі обстрілу.

Нагадаємо, наступна зима в Україні може стати найважчою з часів Другої світової: готуйтеся до гіршого

Раніше ми писали про те, що жителі Курська говорять українською і не опираються ВСУ: психолог розповів про "велику стратегію" Путіна

Крім того, Знай.ua повідомляв, тариф на електрику хочуть "хитро" знизити: чи буде в Україні тепло і світло взимку