У Верховній Раді пропонують запровадити нові зміни до процесу мобілізації. Якщо законопроект від автора "Слуги народу" Георгія Мазурашу схвалять, українцям почнуть вручати повістки консьєржі, двірники, інші працівники ЖЕКів, ОСББ та організації, що обслуговують дома.

Адвокат Роман Сімутін на своєму YouTube-каналі розповів, до яких наслідків приведе таке нововведення. Він зазначив, що зміни стосуються частини 12 статті 38 Закону про військовий обов'язок та військову службу, а також мають декілька цілей.

Мобілізація в Україні, фото slovoidilo

Одна з них у тому, щоб штрафи та рішення ТЦК щодо військовозобов'язаних у суді ефективніше доводилися, оскільки зараз із цим проблеми.

"Перша мета зрозуміла - збити частково негатив з ТЦК та перевести на іншу категорію громадян. Друга полягає ось у чому: постанови і штрафи, які виносять начальники ТЦК, розвалюються в судах здебільшого з причин недоведеності вручення повістки. В якості доказів використовуються пояснення самих працівників ТЦК та їх рапорти, що взагалі ставить під сумнів їх неупередженість", - пояснює Сімутін.

Популярні новини зараз

Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії

До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів

На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа

Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року

Показати ще

Крім того, чоловіків буде простіше звинуватити в ухиленні від мобілізації, оскільки двірники, представники ЖЕКів та керуючі ОСББ виконуватимуть роль неупереджених свідків для суддів.

"Цікавий момент - хочуть уповноважити на вручення повісток власників будинків. Це я сам собі маю вручити повістку і своїм родичам? Відповідно до рішення Конституційного суду 2004 року мешканці багатоквартирних будинків є співвласниками, фактично власниками. Їхня частка не вимірюється лише квартирою, а й площами загального користування", - наголосив адвокат.

Скрін, відео YouTube двірник

Нагадаємо, якщо "морально і психологічно не готовий": чи надають таким чоловікам відстрочку від служби

Раніше ми писали про те, що знайшли повістку в поштовій скриньці: адвокат розповів, що робити і чи законне таке "вручення"

Як повідомляв Знай.ua, чи можуть ТЦК зупиняти громадський транспорт для вручення повісток пасажирам: військком відповів