Наші читачі пам'ятають той факт, що в Україні продовжується дія воєнного стану та загальна мобілізація. У цей період будь-який військовозобов'язаний чоловік віком від 27 до 60 років може отримати повістку та бути мобілізований до армії. Звичайно, після проходження ВЛК.

Відомо, що у статті 65 Конституції України визначено, що захист держави є обов'язком кожного громадянина. Як відомо, не всі громадяни свідомі, є й ухилісти, які не бажають вступати до лав ЗСУ.

Скандал з ТЦК. Фото: скрін youtube

Проте, у свою чергу, і працівники ТЦК нерідко нехтують нормами чинного законодавства, свідомо йдучи на порушення закону. Один із прикладів — коли чоловіка "упаковують" в авто, намагаються кудись доставити у військкомат проти його волі.

У такому разі військовозобов'язаному краще не розпочинати бійку, оскільки в подібній поведінці є ознаки низки протиправних дій, за які Кримінальним кодексом України встановлено відповідальність, радить юрист LCF Law Group, молодший лейтенант запасу Володимир Романчук.

Популярні новини зараз

ПриватБанк заблокував рахунок: що треба робити відразу

В Україні оновили правила для виїзду за кордон

"Буде не страшно...": астролог визначив, чого чекати українцям до середини 2024 року

Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру

Показати ще

Чоловіка силоміць затягують до ТЦК. Фото: скрін відео

По-перше, треба перевірити, чи відповідає повістка всім вимогам, адже без потрібної інформації вона не є офіційним викликом до ТЦК, і зобов'язання з'явитися до військового комісаріату немає. Якщо після видачі неналежно оформленої повістки людину відпускають додому, вона абсолютно вільна.

Співробітник ТЦК. Фото: скрін youtube

Якщо працівники ТЦК силою намагаються помістити чоловіка у транспортний засіб, юрист радить дотримуватись наступного алгоритму:

- не підписувати жодних протоколів, адже якщо під час конфлікту присутні або в ньому беруть участь офіцери поліції, їх дії надалі можуть трактуватися як затримання для встановлення особи та/або з'ясування обставин будь-якого правопорушення;

- незалежно від присутності поліції, необхідно зателефонувати на "102" і повідомити, що вас силою намагаються заштовхати в автомобіль, вказавши фактичну адресу перебування та адресу, куди вас, ймовірно, везуть. Не треба уточнювати, що це працівники ТЦК, тоді поліція прибуде з більшою ймовірністю;

- не потрібно сприяти діям працівників ТЦК, не підписувати документи, не потрібно їхати власним транспортом за ними;

- у разі конфліктної ситуації, коли права людини порушують, потрібно розпочати відеозйомку та звертатися до людей поруч на вулиці: друзям, знайомим, звичайним перехожим, закликаючи їх знімати правопорушення та викликати поліцію.

"Якщо працівники ТЦК проти вашої волі все ж таки доставили вас транспортним засобом до ТЦК та СП, не підписуйте надані вам документи, викликайте поліцію, зв'яжіться з адвокатом та продовжуйте відеозйомку. Перебуваючи у ТЦК, розмовляйте з працівниками ввічливо та спокійно, але впевнено", — радить юрист.

Нагадаємо, вікові рамки призову можуть змінити: у ТЦК пояснили, що робитимуть нові призовники.

Раніше повідомлялося, злякався мобілізації та втік у Німеччині: що сталося з Борисом Апрель після "Фабрики зірок".

Також, ТЦК розв'язали руки: тепер у військовозобов'язаних не залишилося шансів.