Незважаючи на те, шо новий закон про мобілізацію ще не прийняли, працівники ТЦК та поліції користуючись необізнаністю українців, вигадують нові способи, якими заманюють їх до військкомату.

Зокрема, чоловіків зупиняють прямо на вулицях чи у інших публічних місцях і перевірячи документи, заявляють про те, що їх розшукує військомат і дані про них розміщені у спеціальному реєстрі.

Співробітник ТЦК. Фото: скрін youtube

Однак, адвокат Кристина Очкур пояснює, що в для того шоб потрапити у розшук, можна лише у випадку, якщо ви фігуруєте у кримінальному правопорушенні.

"Зараз багато чоловіків говорять про те, що їх начебто внесли у базу розшуку від ТЦК. Про це їх повідомив дільничий чи ще хтось інший. Давайте розбиратися, коли і як заповнюють цю базу. Адже навіть війна не є причиною для маніпуляцій почуттями громадян та необізнаністю у деяких питаннях, щоб змусити їх до явки у військкомат. Це не припустимо зі сторони держави", - пояснює юрист.

Популярні новини зараз

З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ

Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Показати ще

Справа у тому, що порушення правил військового обліку - це стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а не кримінальні, і максимальне покарання яке аи можете понести - це штраф. Тобто в такому випадку не йде мова про оголошення у розшук.

ТЦК, мобілізація: фото Уніан

Інша справа, якщо ви вже отримали повістку, пройшли ВЛК де отримали висновк про придатність до служби і вже отримали мобілізаційне розпорядження.

В такому випадку ви несете відповідальність за порушення статті 335 чи 337 Кримінального кодексу, і вже за цими статтями проти вас можуть відкрити кримінальну справу і внести дані про вас до розшуку.

Доречі, на сервісі МВС можна перевірити, чи не перебуваєте ви у розшуку.

Нагадаємо, штрафи за несвоєчасний військовий облік: адвокат пояснив, чому це незаконно.

Раніше повідомлялося, адвокат розповів, чи можна відмовитися від повістки, якщо її "виписано на коліні".

Також, 19-річного студента денної форми забрали до ТЦК - мобілізували за один день: що відповів суд