Останнім часом в інтернеті поширилася інформація, що територіальні центри комплектування та соцпідтримки можуть оголосити призовників у розшук за ухилення від служби у ЗСУ. Що справді відбувається і що робити у такому разі – розповів адвокат Роман Симутін.

На його думку, оголошення розшуку особи можливе виключно на підставі відкритого кримінального провадження та за рішенням суду. Тому працівники військкоматів не мають на це повноважень.

Мобілізація, скріншот: YouTube

Хоча наказ Кабміну формально дозволяє їм звертатися до поліції для розшуку та доставки прихильників. Однак це, за словами адвоката, заміна понять. Насправді йдеться про "встановлення місцеперебування та супроводу у військкомат".

Отже, якщо вас попередили про "оголошення в розшук", це скоріше блеф та тиск. Юрист радить у такому разі не піддаватися провокаціям. Виняток становлять хіба що ті, хто вже отримав повістку та пройшов медкомісію. Тому що, якщо ви проігноруєте відправку у військову частину, вам справді загрожує кримінальна відповідальність.

Популярні новини зараз

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

ТЦК. Фото скріншот Youtube

Додатково можна перевірити себе та близьких у базах МВС щодо оголошення у розшук. І за потреби залучити адвоката для захисту своїх прав та інтересів.

Нагадаємо, ухилістів не врятує навіть умовний термін: поліція розбила останні надії

Як повідомляв "Знай.ua", ухилісти не повинні почуватися в безпеці з 21 вечора до 9 ранку: попередження полковника ВСУ

Знай.ua писав, жителю Полтави 18 разів вручали повістку і визнавали придатним: як йому вдалося уникнути служби