Під час мобілізації в Україні почастішали випадки, коли працівники ТЦК зупиняють чоловіків на вулиці для перевірки військового квитка. Адвокат Стамбула Віталій розповів, чи законні дії військкомату у такій ситуації.

Правозахисник зазначив, що працівники ТЦК "патрулюють" та влаштовують перевірки українцям у всіляких місцях, а також видають повістки. Це робиться для того, щоб залучити до служби якнайбільше чоловіків.

Вручення повістки, скріншот: YouTube

Також вони просять пред'явити документ, що засвідчує особу людини, але на практиці йдеться не про паспорт, а саме про військовий квиток.

Працівники ТЦК посилаються на статтю 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", аргументуючи свої дії. За порушення чоловіка можуть затримати, а також притягнути до адміністративної відповідальності за ст. 210 КУпАП.

Популярні новини зараз

Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Проте адвокат запевняє, що під час мобілізації законодавство не зобов'язує українців пред'являти військовий квиток, тому слова ТЦК не мають жодної сили та стосунку до перевірки військово-облікових документів. Це означає, що чоловікам не варто боятись відповідальності у разі відмови.

"Тому, якщо у вас вимагають військовий квиток - це незаконні дії в рамках мобілізації. Ви можете знімати те, що відбувається на камеру телефону, щоб через суд добиватися свого. Адже це перевищення своїх обов'язків з боку працівників ТЦК", - додав Стамбула.

Військовий квиток, скріншот: YouTube

Нагадаємо, співробітники ТЦК вдаються до хитрощів під час мобілізації: адвокат пояснив, що потрібно знати українцям