В Україні продовжили термін дії військового стану та загальної мобілізації до 18 серпня 2023 року. У цей період чоловікам активно роздають повістки, але на практиці працівники ТЦК не завжди роблять це згідно із законом.

Адвокат, юрист судової практики ЮКК "Де-Юре" Юрій Сергієнко назвав найпоширеніші порушення під час мобілізації та підказав, як захистити свої права.

Вручення повістки. Фото: Youtube

У законі прописано два етапи призову – це виклик особи у ТЦК, уточнення його даних, проходження ВВК. Після цього вирішується питання щодо його відправлення до військової частини.

"Але затримання особи на вулиці, примусове утримання у приміщенні ТЦК, психологічний та фізичний примус до проходження ВЛК є фактично обмеженням волі, такі дії містять ознаки злочину передбаченого ч. 1, 2 ст. 146 Кримінального Кодексу України "Незаконне позбавлення волі чи викрадення людини", – наголосив він.

Популярні новини зараз

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів

Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

У такому разі чоловік повинен вимагати припинити порушення його прав, а потім виконувати свої обов'язки. Також адвокат зазначив, що фіктивність ВЛК – це ще одна проблема, бо лікарі недбало виконують свою роботу.

ВЛК, скріншот: YouTube

"Непоодинокі випадки формального підходу до проходження особою військово-лікарської комісії, коли особа наспіх оглядається медиками та одразу робиться висновок про її придатність до військової служби – без проведення попередніх аналізів та досліджень, без витребування від медичних закладів карток", - сказав він.

При примусовій доставці на комісію можна оскаржити дії ТЦК, але це досить проблематично, оскільки за словами Сергієнка, поліція ігнорує такі заяви від потерпілих, а суди відмовляються розглядати справи. Водночас, затриманій особі не мають права заборонити спілкуватися з адвокатом, але на практиці все інакше.

"На практиці існують випадки, коли адвоката не допускають до підзахисного у ТЦК, коли адвоката також залякують примусовою мобілізацією", - заявив юрист.

Нагадаємо, обмежено придатних можуть мобілізувати: є дуже важлива умова