Оцінка стану здоров'я для встановлення придатності до військової служби провадиться військово-лікарською комісією при отриманні повістки. У разі незгоди з висновками комісії людина має право на оскарження прийнятого рішення.

Цю інформацію розкрила прес-служба МОЗ на сторінці Facebook.

Так, процес оскарження висновку ВВК може бути виконаний або у досудовому порядку, або через суд. МОЗ радить починати з досудового етапу, де можна досягти позитивного результату на ранній стадії.

Рішення ВЛК / фото: МОЗ

Щоб розпочати досудове оскарження, необхідно подати заяву про незгоду з рішенням ВВК та запросити перегляд цього рішення. Важливо додати до заяви відповідні медичні документи, копію виведення ВЛК та військовий квиток.

Популярні новини зараз

"Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка

Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії

В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни"

До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів

Показати ще

Після оскарження до ВВК розглядають оскаржувану постанову, проводять повторний медичний огляд або направляють на контрольний огляд. Отриманий новий висновок про здоров'я враховуватиметься у подальших рішеннях. У деяких спірних випадках остаточне рішення приймається Центральною військово-лікарською комісією.

ВЛК, скріншот: YouTube

"Військово-лікарська комісія за результатом розгляду переглядає оскаржувану постанову або може направити на повторний (контрольний) медичний огляд. Потім позивачу надають новий висновок про стан здоров’я, саме він тепер і буде братися до уваги. У спірних та складних випадках право на винесення остаточного рішення залишається за Центральною військово-лікарською комісією (ЦВЛК), — зазначають у МОЗ.

Якщо досудове оскарження не дало результатів, позивач може звернутися до суду. Важливо відзначити, що суд не має повноважень скасовувати медичні рішення ВЛК, але може визнати порушення процедури та на підставі цього анулювати рішення ВЛК.

Раніше ми писали про те, що не варто впадати в паніку: як поновити важливий для кожного пенсіонера документ

Також наш портал інформував, що на Президента могли вчинити замах - літак довелося екстрено посадити одразу після зльоту