Знаходять у стінах виправної колонії у п'ятницю, 16 лютого, помер російський опозиціонер Олексій Навальний. Це саме той російський політик, який свого часу порівняв Крим із бутербродом, і не збирався його "повертати".

Пропонуємо нашим читачам згадати всі найвідоміші висловлювання Олексія Навального про Україну, про агресію Росії, а також ті самі його роздуми на тему "Крим наш?", які вкотре доводять: "добрих росіян" не буває.

Навальний завжди користувався приводом "на" - у суто російській манері.

Олексій Навальний, фото: Instagram

"Якщо колись станеться щось справді грандіозне, наприклад, літаюча тарілка сяде в центрі Києва, то всі писатимуть: "Вау! В Україну прилетіли інопланетяни! Ура! Перший контакт!" А в коментарях сидітимуть українці та писатимуть: в Україні", — написав він на своїй сторінці у Twitter після того, як у коментарях прилетіло через попередній пост.

Популярні новини зараз

Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Показати ще

Коли у грудні 2018 року Україна створила незалежну Православну церкву України, реакція Навального на це була особливо яскравою, викриваючи внутрішнього націоналіста у російському опозиціонері. Замість визнати право України на церковну незалежність, він вирішив атакувати Путіна за те, що той не зміг зберегти російський вплив на сусідню країну.

Олексій Навальний, скрін з відео

"Те, що створювалося століттями, було знищено Путіним та його ідіотами за чотири роки. Путін – ворог російського світу", – написав тоді Навальний у твіттері.

Навальний також заявляв, що Росії слід "залишити Україну у спокої і дати їй можливість розвиватися так, як бажає її народ".

Крим

У 2014 році Навальний спочатку не підтримав захоплення Криму, але в жовтні 2014 року дав інтерв'ю радіо "Эхо Москвы", в якому запевнив, що Крим має залишитися у складі Росії і персонально його повертати не збирається. На питання ведучого "Крим наш?" опозиціонер тоді відповів: "Крим - тих людей, хто живе в Криму... Півострів був захоплений із кричущим порушенням усіх міжнародних норм, але зараз є частиною Росії і залишиться нею, і більше ніколи в найближчому майбутньому не стане частиною України. Крим - це що, бутерброд із ковбасою, щоб його туди-сюди повертати?".

У липні 2017 року в інтерв'ю тієї ж радіостанції Олексій Навальний заявив, що у разі обрання президентом Росії він проведе в окупованому Криму "чесний референдум": "Я, як президент, можу гарантувати одне - що я проведу там чесний референдум, я спробую нормалізувати ситуацію. До цього референдуму та до тристоронніх комісія разом із Європейським Союзом ми постараємося залучити Україну. Чесно кажучи, ось якщо не лукавити, я сумніваюся, що Україна визнає цей референдум", - зазначив Навальний.

Ситуація з окупованим Кримом не має простих рішень – про це у листопаді 2019 року знову заявив в ефірі "Эхо Москвы" російський опозиціонер Олексій Навальний. "Безумовно, те, що сталося у 14-му році, - це були незаконні речі. Але ми зайшли в ту частину політики, коли простих рішень не буває", - сказав політик, додавши, що в Криму два мільйони людей мають російські паспорти.

"Там є два мільйони людей із російськими паспортами. Тобто вже якийсь незрозумілий фарш. Цей фарш назад не перевернеш. Тому не існує простого вирішення кримської проблеми", - зазначив він.

Олексій Навальний, скріншот: YouTube

Війна Росії проти України

Риторика Навального змінилася, коли він опинився у російській в'язниці. У лютому 2023 року Навальний уже з колонії опублікував 15 принципів своєї політичної платформи. Він заявив, що Росія має негайно припинити агресію проти України, звільнити всі території України, включаючи Крим, і розпочати переговори про відшкодування завданих збитків.

Навальний зазначав, що президент Росії представив себе "збирачем земель" і підписав країну на війну, якій намагається надати статусу "народної", прагне зробити своїми спільниками всіх громадян Росії: "Путін розв'язав несправедливу агресивну війну проти України під безглуздими приводами".

"Зупинити агресію, завершити війну та вивести російські війська з території України. Продовжувати війну – це як істерика безсилля, а зупинити її – сильний хід", - твердив на публіку російський опозиціонер.

"Які кордони України? Такі ж, як і росії – міжнародно визнані, визначені у 1991 році. Ми, росія, тоді їх також визнали. Ці кордони росія має визнавати і зараз. Тут нема чого обговорювати. Майже всі кордони у світі випадкові та викликають чиє Але боротися за їх зміну в XXI столітті не можна. Інакше світ порине в хаос", - написав у своїх 15 принципах політичної платформи Олексій Навальний вже під час повномасштабної війни.

Той самий діалог Навального

Також Навальний під час політичної діяльності писав тоді ще Twitter, що "хохлів оточили не ополченці", і що "на даному етапі це паливо".

Нагадаємо, Олексій Навальний помер у в'язниці.

Раніше повідомлялося, знав таємниці путіна і відповідав за його палаци: у в'язниці таємниче помер генерал Лопирьов - хвороба скосила за 2 дні.

Також, команда Навального образилася на українців, які доповнили їхню композицію в Чехії: "Ліше не вистачало деталі".